Frodo Poznań

Mole spożywcze w kuchni. Jak rozpoznać? Jak się ich pozbyć?

14_wynik

Latające mole w kuchni i białe gąsienice w szafkach kuchennych – skąd się biorą, czym się żywią, jak zwalczać, jak zapobiegać.

O molach spożywczych wszystko, co chciałbyś wiedzieć.

Mole spożywcze – leniwe motyle, które porzuciły życie na łonie natury i przejęły w posiadanie zakłady produkujące żywność, młyny, magazyny, sklepy spożywcze, piekarnie, kuchnie w restauracjach, przedszkolach i szpitalach, a w końcu (last but not least) nasze domowe spiżarnie i szafki kuchenne. 

Do naszych domów razem z zakupami przynosimy często larwy omacnicy spichrzanki, najpowszechniej występującego w Polsce mola spożywczego. Larwy moli w cieple i zaciszu szafki kuchennej spokojnie się rozwijają i niszczą nasze domowe zapasy. 

Jak rozpoznać mole spożywcze?

Omacnica spichrzanka to motyl, a jego cykl rozwojowy podzielony jest na charakterystyczne dla motyla etapy – od motyla przez jajo, gąsienicę i poczwarkę.

MOTYL OMACNICY SPICHRZANKI

Omacnica spichrzanka to motyl nocny, którego dorosły osobnik przypomina niewielką szaro brunatną ćmę (14-22 mm) z charakterystycznymi paskami na skrzydłach. Mól spożywczy lata zazwyczaj w nocy, ale i za dnia możemy zauważyć wyfruwające z szafki ćmy omacnicy. 

JAJA OMACNICY SPICHRZANKI

Dorosłe samice omacnicy składają jaja w pokarmie, którym będą się żywić wykluwające się z jaj larwy.

LARWY OMACNICY SPICHRZANKI

Gąsienice moli spożywczych w pierwszych stadiach rozwojowych są bardzo małe. Zazwyczaj zauważamy dopiero gąsienice w najpóźniejszych stadiach, które mają około 10-13 mm. Są początkowo białe lub żółtawe, później czasem zmieniają kolor pod wpływem spożywanego pokarmu. Mają charakterystyczne czerwonobrązowe główki. 

POCZWARKI OMACNICY SPICHRZANKI

Larwy moli spożywczych wydostają się z opakowań lub wychodzą na wierzch produktu i w zakamarkach, zagnieceniach opakowania plotą przędzę (delikatną białą pajęczynkę), w którą owinięte zamieniają się w poczwarkę, by po kilku tygodniach wyfrunąć z szafki jako motyl.

Co jedzą mole spożywcze? 

Omacnica spichrzanka wybiera przetworzone produkty roślinne pochodzenia naturalnego – mąki, kasze, makarony, czekoladę, przyprawy, orzechy, suszone owoce, suszone grzyby. 

Dorosłe motyle nic nie jedzą, a do przetrwania potrzebują jedynie trochę wody. Ich zadaniem jest rozmnażanie – złożenie jaj, z których wylęgają się żarłoczne gąsienice. 

Jaja składane są tam, gdzie maleńka larwa omacnicy znajdzie pożywienie – w opakowaniach i pudełkach z produktami spożywczymi, na dnie szafki, gdzie larwy znajdą ziarna, okruchy, resztki żywności, które wysypały się z torebek. Czasem stołówką dla omacnicy są “jadalne” dekoracje  – słoje z orzechami, obrazki wyklejone z ziaren, kasz lub makaronu.

Co teraz? Co zrobić z produktami, w których są mole?

Jeśli znalazłeś produkt, który jest zajęty przez szkodniki – wyrzuć go. 

Przejrzyj dokładnie wszystkie produkty w miejscu, w którym znalazłeś owady. Próżnij szafkę lub szufladę. Zwróć uwagę na to, czy produkty, które byly tam przechowywane nie są zbrylone, zlepione przez przędzę omacnicy – to może być znak, że w bryłce produktu znajduje się poczwarka lub larwy. Obejrzyj dokładnie opakowania – załamania torebek, zakamarki w okolicach zgrzewów plastikowych opakowań. Obejrzyj wieczka pojemników, czy w rantach i rowkach nie spotkasz larw moli spożywczych. Szukasz białych larw, pajęczyn lub dorosłych nieżywych motyli.

Wszystkie “podejrzane” produkty wyrzuć. Po zakończonych porządkach – worek foliowy z odpadkami dokładnie zawiąż i wynieś do pojemników na zewnątrz. Nie trzymaj śmieci w mieszkaniu! 

Pojemniki po wyrzuconych produktach dokładnie umyj w zmywarce lub ręcznie w bardzo ciepłej wodzie z detergentem. Szafkę, w której znalazłeś mole spożywcze odkurz i starannie umyj. 

One na pewno gdzieś jeszcze są!

Jak zwalczyć mole spożywcze w domu?

 

Jeśli już raz znalazłeś omacnicę w domu – długo będziesz podejrzliwy i ostrożny. I tak trzymaj!

Mogło się zdarzyć, że porządki w jednej szafce na niewiele się zdały– omacnica w międzyczasie złożyła jaja w innej szafce i problem zaraz wróci. 

  1. Zmobilizuj się do generalnych porządków w całej kuchni. 

  2. Wyjmij wszystkie produkty spożywcze z szafek i szuflad, zdejmij słoiki z orzechami i makaronami z półek. Dokładnie umyj meble – w środku i na zewnątrz. 

  3. Przyjrzyj się wszystkim torebkom z produktami – sprawdź, czy produkt nie pokrywa pajęczynka, nie jest pozbijany w kłębuszki przędzy. Obejrzyj wszystkie zakamarki w opakowaniu. 

  4. Możesz wygrzać opakowania z produktem w piekarniku – 20 minut w temperaturze 66 stopni Celsjusza pozwala unieszkodliwić wszystkie stadia rozwojowe omacnicy spichrzanki. 

  5. Wymień pojemniki do przechowywania produktów zbożowych, bakalii i orzechów na szczelne słoiki lub plastikowe pojemniki. 

  6. Kup feromonowe detektory na mole spożywcze, które pozwolą Ci sprawdzać regularnie, czy w domu pojawiły się mole.

cykl rozwojowy moli spożywczych (omacnica spichrzanka)
motyl (mól spożywczy), poczwarka
gąsienice moli spożywczych w orzechach
gąsienice moli spożywczych w migdałach
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *