
Latające mole w kuchni i białe gąsienice w szafkach kuchennych – skąd się biorą, czym się żywią, jak zwalczać, jak zapobiegać.
O molach spożywczych wszystko, co chciałbyś wiedzieć.Mole spożywcze – leniwe motyle, które porzuciły życie na łonie natury i przejęły w posiadanie zakłady produkujące żywność, młyny, magazyny, sklepy spożywcze, piekarnie, kuchnie w restauracjach, przedszkolach i szpitalach, a w końcu (last but not least) nasze domowe spiżarnie i szafki kuchenne.
Do naszych domów razem z zakupami przynosimy często larwy omacnicy spichrzanki, najpowszechniej występującego w Polsce mola spożywczego. Larwy moli w cieple i zaciszu szafki kuchennej spokojnie się rozwijają i niszczą nasze domowe zapasy.
Jak rozpoznać mole spożywcze?
Omacnica spichrzanka to motyl, a jego cykl rozwojowy podzielony jest na charakterystyczne dla motyla etapy – od motyla przez jajo, gąsienicę i poczwarkę.
MOTYL OMACNICY SPICHRZANKIOmacnica spichrzanka to motyl nocny, którego dorosły osobnik przypomina niewielką szaro brunatną ćmę (14-22 mm) z charakterystycznymi paskami na skrzydłach. Mól spożywczy lata zazwyczaj w nocy, ale i za dnia możemy zauważyć wyfruwające z szafki ćmy omacnicy.
JAJA OMACNICY SPICHRZANKIDorosłe samice omacnicy składają jaja w pokarmie, którym będą się żywić wykluwające się z jaj larwy.
LARWY OMACNICY SPICHRZANKIGąsienice moli spożywczych w pierwszych stadiach rozwojowych są bardzo małe. Zazwyczaj zauważamy dopiero gąsienice w najpóźniejszych stadiach, które mają około 10-13 mm. Są początkowo białe lub żółtawe, później czasem zmieniają kolor pod wpływem spożywanego pokarmu. Mają charakterystyczne czerwonobrązowe główki.
POCZWARKI OMACNICY SPICHRZANKILarwy moli spożywczych wydostają się z opakowań lub wychodzą na wierzch produktu i w zakamarkach, zagnieceniach opakowania plotą przędzę (delikatną białą pajęczynkę), w którą owinięte zamieniają się w poczwarkę, by po kilku tygodniach wyfrunąć z szafki jako motyl.
Co jedzą mole spożywcze?
Omacnica spichrzanka wybiera przetworzone produkty roślinne pochodzenia naturalnego – mąki, kasze, makarony, czekoladę, przyprawy, orzechy, suszone owoce, suszone grzyby.
Dorosłe motyle nic nie jedzą, a do przetrwania potrzebują jedynie trochę wody. Ich zadaniem jest rozmnażanie – złożenie jaj, z których wylęgają się żarłoczne gąsienice.
Jaja składane są tam, gdzie maleńka larwa omacnicy znajdzie pożywienie – w opakowaniach i pudełkach z produktami spożywczymi, na dnie szafki, gdzie larwy znajdą ziarna, okruchy, resztki żywności, które wysypały się z torebek. Czasem stołówką dla omacnicy są “jadalne” dekoracje – słoje z orzechami, obrazki wyklejone z ziaren, kasz lub makaronu.
Co teraz? Co zrobić z produktami, w których są mole?
Jeśli znalazłeś produkt, który jest zajęty przez szkodniki – wyrzuć go.
Przejrzyj dokładnie wszystkie produkty w miejscu, w którym znalazłeś owady. Próżnij szafkę lub szufladę. Zwróć uwagę na to, czy produkty, które byly tam przechowywane nie są zbrylone, zlepione przez przędzę omacnicy – to może być znak, że w bryłce produktu znajduje się poczwarka lub larwy. Obejrzyj dokładnie opakowania – załamania torebek, zakamarki w okolicach zgrzewów plastikowych opakowań. Obejrzyj wieczka pojemników, czy w rantach i rowkach nie spotkasz larw moli spożywczych. Szukasz białych larw, pajęczyn lub dorosłych nieżywych motyli.
Wszystkie “podejrzane” produkty wyrzuć. Po zakończonych porządkach – worek foliowy z odpadkami dokładnie zawiąż i wynieś do pojemników na zewnątrz. Nie trzymaj śmieci w mieszkaniu!
Pojemniki po wyrzuconych produktach dokładnie umyj w zmywarce lub ręcznie w bardzo ciepłej wodzie z detergentem. Szafkę, w której znalazłeś mole spożywcze odkurz i starannie umyj.
One na pewno gdzieś jeszcze są!Jak zwalczyć mole spożywcze w domu?
Jeśli już raz znalazłeś omacnicę w domu – długo będziesz podejrzliwy i ostrożny. I tak trzymaj!
Mogło się zdarzyć, że porządki w jednej szafce na niewiele się zdały– omacnica w międzyczasie złożyła jaja w innej szafce i problem zaraz wróci.
-
Zmobilizuj się do generalnych porządków w całej kuchni.
-
Wyjmij wszystkie produkty spożywcze z szafek i szuflad, zdejmij słoiki z orzechami i makaronami z półek. Dokładnie umyj meble – w środku i na zewnątrz.
-
Przyjrzyj się wszystkim torebkom z produktami – sprawdź, czy produkt nie pokrywa pajęczynka, nie jest pozbijany w kłębuszki przędzy. Obejrzyj wszystkie zakamarki w opakowaniu.
-
Możesz wygrzać opakowania z produktem w piekarniku – 20 minut w temperaturze 66 stopni Celsjusza pozwala unieszkodliwić wszystkie stadia rozwojowe omacnicy spichrzanki.
-
Wymień pojemniki do przechowywania produktów zbożowych, bakalii i orzechów na szczelne słoiki lub plastikowe pojemniki.
-
Kup feromonowe detektory na mole spożywcze, które pozwolą Ci sprawdzać regularnie, czy w domu pojawiły się mole.



